Akcijski dan za Muro

V Društvu učiteljev geografije Slovenije smo v sodelovanju z Okoljskim izobraževalnim centrom iz Avstrijske Štajerske (UBZ – Umwelt-Bildungs-Zentrum Steiermark) organizirali Akcijski dan za Muro 2024 – Aktionstag für die Mur, ki je potekal v ponedeljek, 10. junija 2024 v avstrijski Radgoni v Areni na Muri ter v bližnjem mestnem parku.

Prireditev je bila organizirana pod okriljem Stalne avstrijsko-slovenske komisije za Muro, ki deluje v okviru Ministrstva za naravne vire in prostor. Namenjena je bila čezmejnemu povezovanju in sodelovanju slovenskih ter avstrijskih šol v regiji s ciljem izobraževanja in ozaveščanja pomena skupne reke in njenem skupnem upravljanju ter prilagajanju podnebnim spremembam. 

Na slovenski strani so sodelovali učenci iz OŠ Gornja Radgona in OŠ Cankova ter na avstrijski strani učenci iz Mittelschule Bad Radkersburg. Učenci so bili razdeljeni v štiri skupine, v vsaki skupini so bili učenci iz vseh treh šol, komunikacija med njimi je potekala v nemščini in slovenščini. Delo je potekalo v obliki tematskih delavnic z naslovi: Voda ima moč, Vse teče, Pogled pod vodo in Biosferni park. Vsa gradiva za izvedbo delavnic so bila pripravljena dvojezično.

Za sodelujoče učenke in učence je bil to prav poseben dan. Neposredno na terenu so spoznavali vodni in obvodni svet ob Muri, spoznali so moč vode, pokukali so pod vodno gladino, v mislih so se prepustili njenemu toku, spoznali pa so tudi pomen biosfernega parka. Učenke in učenci so pri delu zelo uživali ter pri tem sklepali nova prijateljstva. Več o izvedenih aktivnostih si lahko ogledate v kratkem videoposnetku: https://youtu.be/eT20bGeqlgY

Prireditev bo pripomogla k aktualizaciji učnih programov in vsebin za skupno mednarodno reko in bo postala tradicionalna. Prihodnje leto se bodo slovenski in avstrijski učenci srečali na slovenski strani.

Pripravila: Tatjana Kikec

Foto: Tatjana Kikec

 

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)