Konferenca Kmetijstvo in prehrana

Društvo učiteljev geografije Slovenije je 31. 5. in 1. 6. 2024 uspešno izpeljalo 6. nacionalno konferenco z naslovom »Kmetijstvo in prehrana« v Ormožu.

Vabljeni predavatelji Oddelkov za geografijo ljubljanske in mariborske univerze (dr. Irma Potočnik Slavič, dr. Blaž Repe, ddr Ana Vovk), Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU (dr. Matej Gabrovec, Anja Trobec), predstavnik Kmetijskega inštituta Slovenije (Tomaž Cunder) ter predstavnica Slovenske turistične organizacije (Maša Klemenčič) so predstavili sodobne poglede na kmetijstvo in prehrano. Predstavljene vsebine so lahko učiteljem v pomoč pri nazornem poučevanju in drugih dejavnostih povezanih s kmetijstvom in prehrano.

Učitelji so z referati predstavili izvirne načine pouka, medpredmetnega in medšolskega povezovanja ter projektnega dela. Referati so zbrani v 210 strani obsežnem zborniku, za katerega je uvod napisala dr. Eva Konečnik Kotnik.

Po vsakem tematskem sklopu se je razvila zanimiva razprava o večnih temah: koliko človek s svojo dejavnostjo na področju kmetijstva vpliva na pokrajino, koliko smo samooskrbni, kakšno hrano jemo …

Sobotni del konference je potekal na Učnem poligonu za samooskrbo Dole, kjer smo si pod strokovnim vodstvom ddr. Ane Vovk ogledali učni poligon, se seznanili z načinom permakulture, celostno samooskrbo ter začutili sodelovanje kmetovalcev v lokalnem okolju.

Na spletni strani konference https://geokmetijstvo.splet.arnes.si/   je na voljo program, gradivo, foto galerija ter zbornik

V DUGS se že pripravljamo na naslednjo mednarodno konferenco z naslovom “Promet in energetika,” ki jo načrtujemo 30. in 31. 5. 2025 v Ljubljani ali njeni bližnji okolici.

Pripravila: Nataša Mrak

Fotografije: dr. Tatjana Kikec

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 2)