Udeleženci tabora na območju cementarniškega kamnoloma Retje-Plesko v občini Trbovlje.

Društvo učiteljev geografije Slovenije je 14. in 15. oktobra 2022 pripravilo seminar – tabor, Zasavje 2022, ki se ga je udeležilo 80 učiteljev geografije. Že pred seminarjem so udeleženci izpolnili anketo, v kateri so odgovorili na vprašanja o poučevanju in ocenjevanju ter s tem organizatorjem med drugim sporočili tudi, kakšna so njihova pričakovanja.
Po uvodnem nagovoru predsednice DUGS Nataše Mrak so se v prostorih Zavoda za mladino in šport Trbovlje začela predavanja. Program tabora si lahko ogledate na povezavi: https://www.drustvo-dugs.si/files/2022/10/Program-Zasavje-2022.pdf

  Zbiranje udeležencev pred petkovimi predavanji.

  Dr. Karel Natek je slikovito razložil, kako je Sava urezala strugo skozi Posavsko hribovje.

  Rezultate ankete o umeščanju vsebin iz Zasavja v pouk geografije je predstavila Mojca Janžekovič.

Za večerni program je poskrbel kolega Tomi Tomšič, ki je na strokovno-poljuden način predstavil Slovensko planinsko transverzalo. Svoj nastop je popestril s statističnimi podatki in številnimi zabavnimi zgodbami s poti.
V soboto je sledil terenski del. Po ogledu rudarskega stanovanja je pot po Trbovljah vodil domačin in kolega Bojan Šprogar. Njegov namen je bil, da udeleženci spoznajo območje »črnega revirja« na drugačen način – kot srce Slovenije in kot popotovanje v TRI KRASNE doline, ki so jih ustvarili trije vodotoki (Medija s Kotredeščico, Trboveljščica in Boben).

  Župan občine Zagorje ob Savi je udeležencem tabora predstavil priložnosti in izzive, s katerimi se srečuje njegova občina.

Mitovški slap (slap na lehnjaku) je skrita naravna znamenitost Zasavja.

  Bojan Šprogar je zasnoval in vodil sobotni terenski del tabora.

  Iskanje fosilov ob kamnolomu.

Zapisala: Nataša Mrak

(Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 1)