3. geografska olimpijada Jugovzhodne Evrope se je začela

Odprtje 3. geografske olimpijade Jugovzhodne Evrope je bilo še posebej slovesno, saj je sovpadalo z državnim praznikom. V Rušah so se na BIGeo2017 zbrali tekmovalci iz Turčije, Romunije, Srbije, Bosne in Hercegovine in Slovenije. 24 jih bo nastopilo v osnovnošolski in 40 v srednješolski konkurenci. Pokazati bodo morali znanje fizične, družbene in regionalne geografije.

V ponedeljek bodo nastopili v štiriurnem pisnem testu, ki zajema celostno poznavanje planetarnih in regionalnih geografskih procesov. Najnapornejši bo torkov spored, ko bodo dopoldne terensko raziskovali širše območje Ruš, popoldne pa reševali naloge, ki se bodo sklicevale na dopoldanski ogled. Sreda je namenjena strokovni ekskurziji v Ljubljano in na Bled. V četrtek bo na sporedu zadnja, najbolj dinamična disciplina: multimedijski kviz, ki od tekmovalcev zahteva poznavanje sveta in geografske ter splošne logike. Zaključek tekmovanja bo v soboto.

Strokovni del tekmovanja je v rokah Zavoda RS za šolstvo, za tehnično-izvedbenega so poskrbeli Osnovna šola Janka Glazerja in Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše ter Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Mariboru. Tekmovanje spada v dejavnost Zveze geografov in Društva učiteljev geografije Slovenije. Poteka pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

V kulturnem programu ob odprtju je nastopil pevski kvartet in mladi folkloristi s plesnim nastopom. Udeležence v imenu Občine Ruše pozdravil Ladislav Pepelnik, ravnatelj OŠ Janka Glazerja Ruše. O pomenu mednarodnega povezovanja in razvijanja znanja pri mladih je spregovoril Aleš Ojsteršek, direktor Urada za razvoj izobraževanja; udeležencem je prenesel tudi pozdrave ministrice za šolstvo in šport. Nato so se prek odra sprehodili in predstavili tudi tekmovalci in njihovi mentorji.

(Skupno 428 obiskov, današnjih obiskov 2)