Turški učitelji geografije na obisku v Sloveniji

Slovenijo je za en teden obiskala enajstčlanska skupina turških učiteljev geografije. Najprej so si pod vodstvom Rožleta Mrvarja Bratca in Jašarja Skorupana ogledali Ljubljano. Nato so obiskali Planinsko polje in Cerkniško jezero. Dr. Marko Krevs s Filozofske fakultete v Ljubljani je za udeležence pripravil delavnico Our Photo Story, ki omogoča raziskovanje pokrajine z mobilnimi napravami. Dr. Mitja Bricelj z Ministrstva za okolje in prostor je ob obali Cerkniškega jezera razložil hidrodinamiko svetovno znanega kraškega pojava.

Torek je  bil namenjen iskanju skritega zaklada, ki ga je pripravil Mirsad Skorupan, Svoje terensko delo z učenci je predstavila Nataša Mrak. Popoldne so obiskali najdišče odtisov dinozavrovih nog, program pa sklenili s predstavitvijo in primerjanjem šolskih sistemov Turčije in Slovenije.

V sredo so pod vodstvom Franca Malečkarja iz Centra šolskih in obšolskih dejavnosti obiskali kraško jamo Dimnice, soline v Strunjanu in Piran. Obisk so izkoristili tudi za kopanje. Zanimiv večer je pripravila Andreja Bečan z multimedijskim predavanjem o Veliki planini.

Naslednji dan je dr. Karel Natek s Filozofske fakultete v Ljubljani popeljal po skrivnostih Rakovega Škocjana. Poudarek štiriurnega sprehoda je bil na nastajanju kraških pojavov in vodnih razmerah. Popoldne so bila predavanja Nine Farič, Andreje Bečan, Nataše Mrak in Mirsada Skorupana. Prva je predstavila številne obšolske dejavnosti na OŠ Majde Vrhovnik v Ljubljani – od sodelovanja na geografskih tekmovanjih do mednarodnih projektov. Druga je razložila, kako z učenci organizira skupinski pouk, pri katerem nastanejo praktični izdelki. Zadnja pa sta nanizala množico možnosti, ki jih v Sloveniji ponuja e-podpora geografskemu izobraževanju.

Ob koncu so udeleženci in predavatelji prejelli potrdila o sodelovanju, turško društvo pa je slovenskemu društvo v znak pohvale in odličnega sodelovanja izročilo plaketo.

Udeležencem je bilo središče delovanja Center šolskih in obšolskih dejavnosti Medved na Medvedjem Brdu. Izmenjavo sta omogočila Društvo učiteljev geografije Slovenije in turška zveza za geografsko izobraževanje.

  Spominski posnetek v srcu Ljubljane.

 Od rimske Ljubljane do danes.

 Aplikacija Our Photo Story.

 Posebnosti Cerkniškega jezera je v svet ponesel že Valvazor.

Včasih se ni vedelo, ali so iskali ali so se zgubili, a na koncu je vsaka ekipa našla zaklad.

Kdo bi si mislil, da sta lisi ob rdečih pikah dinozavrovi stopinji, nastali v triasu.

Pred kraško jamo Dimnice.

Posebno oblikovan sir trnič je posebnost Velike planine.

Za geografe ni skrivnost, zakaj na krasu, kljub obilnim padavinam, ni (dovolj) vode.

Ni težava sodelovati v projektu. Težava je projekt umestiti v pouk.

Učenci so sposobni v 9. razredu izdelati odlično maketo slovenske pokrajine.

Mirsad Skorupan je predstavil dosežke slovenske šolske e-geografije.

Plaketa, ki jo je v imenu turška zveza DUGS-ovemu predsedniku Rožletu Mrvarju Bratcu (levo) izročil Cagdas Yuksel (desno).

 Avgusta bodo slovenski učitelji vrnili obisk z raziskovanjem zahodne Turčije.

(Skupno 288 obiskov, današnjih obiskov 1)