Vipava 2018

 

    

Sodelujmo za sanjsko reko, jezero in obalo

 

Reka Vipava

 

Uvod

Reko Vipavo so povezale šole:

  • OŠ Dornberk, Dornberk, mentor: Tatjana Pahor (Rene Horvat, 9. A, Martin Mihelj, 4. B, Janez Fabčič, 4. B) in Simon Gerbec (Tobias Susič Hosner – 9. B, Nace Pavlica – 9. B in Rene Šuligoj – 9. B)

Intervju – video,    Postavitev tablice – video    Učni list  Pesem o Vipavi   Fotografije so prispevali: Arhiv geografskega krožka  OŠ Dornberk, Nace Pavlica, Rene Horvat, Rene Šuligoj, Tobias Susič Hosner in Tatjana Pahor).  Foto dokumentacija.

 

 

  • OŠ Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče, Renče, mentor: Anka Lipicer (Christian Furlan, 7.a, Hana Lukežič, 8.a, Jana Makuc,  8.a).

Učni list,      Foto dokumentacija.

 

  • OŠ Miren, Miren, mentor: Tomaž Krivec (Filip Badalič 8.a, Anis Špiljak  8.a, Lara Plahuta  8.a)

Učni list,       Foto dokumentacija.

 

Zaključek

Ugotovitve učencev in njihovih mentorjev je, da ima Spodnja Vipavska dolina svoje čare, ki jih nosi še iz preteklosti.

V krajih, kje so učenci opazovali in preučevali  reko, jih je presenetilo, kaj vse se je  dogajalo ob reki Vipavi. Povsod ob vodi so bila kopališča, mlini, žage, perišča, leseni mostovi, splavi,.. V Renčah so na reki imeli vaterpolo klub. Čez Vipavo, v bližini regionalne ceste, na Barkolah so se italijanski inženerci vadili v gradnji potonskih mostov v obdobju med vojnama.  Železniška proga je bila zgrajena v Prvačini že v začetku20 . stoletja ob izgradnji Bohinjske proge. Voda iz reke je bila pitna do industrializacije Zgornje Vipavske doline po drugi svetovni vojni. Bregovi na kopališčih v Prvačini so izgledali kot plaža v Portorožu, kjer je vrvelo mladeži. Vodovod za Prvačino je bil dograjen po prvi svetovni vojni, podobno kot HE Gradišče, ki je pripomogla k elektrifikaciji tega območja že v prvi polovici 20. stoletja …  

Učenci so si zaželeli, da bi tudi oni v današnjem  času imeli kopališča in urejene brežine, do katerih bi dostopali in se družili ob vodi tako kot nekoč.

 

Koordinator projekta DUGS (Društvo učiteljev geografije Slovenije).

 

Vipavska dolina, 28.5.2018

 

(Skupno 956 obiskov, današnjih obiskov 1)